Info en Nieuws

Zo maak jij jouw eigen bloemstuk voor Allerheiligen

Niets zo mooi als een zelfgemaakt bloemstuk op het graf van een dierbare bij Allerheiligen. Het geeft meteen een persoonlijke toets aan dit moment van herdenking. Nog op zoek naar inspiratie? Wij hebben alvast een bloemstuk uitgekozen dat je zelf makkelijk kan samenstellen. Ook wanneer je geen volleerde bloemist bent.

“rouwen2”

Wat heb ik nodig?

  • Een blok steekschuim
  • Een schaal
  • Een scherp mesje
  • Een snoeischaar
  • Aspidistra’s
  • Chrysanten
  • Gerbera’s
  • Rozen
  • Papaver

Stap 1: de voorbereiding

Het steekschuim dient als steunblok voordat je je bloemstuk gaat schikken. Hier prik je ook de stengels van je uitgekozen bloemen in. Naast het goed vasthouden van de bloemstelen, is de belangrijkste functie de bloemen van water voorzien.

Voor je aan de rest begint, doordrenk je het steekschuim volledig met water. De beste manier om dit te doen, is het in een bak met water leggen en wachten tot het naar de bodem zinkt.

Aangezien je steekschuim nu vol water zit, is het altijd een beter idee om het bloemstuk op een schaal te leggen. Zo kan je al het uitgelopen water meteen weer opvangen. Bovendien geef je jouw bloemstuk zo ook meer steun in verschillende weersomstandigheden.

Stap 2: gebruik de aspidistra’s als basis

Aspidistra’s zijn gekend voor hun mooie donkergroene glanzende bladeren. Snij enkele bladeren af. Deze dienen als bodem van je bloemstuk. Let wel op, laat de stengel lang genoeg zodat je ze in het steekschuim kan prikken.

Krul de aspidistra bladeren en steek de stengel door het blad om ze vervolgens in het steekschuim vast te zetten. Herhaal dit tot het steekschuim rondom volledig versierd is met aspidistra’s.

rouw

Stap 3: decoreer je bloemstuk met chrysanten, rozen en gerbera’s

Snij de chrysanten, rozen en gerbera’s af om ze daarna over het bloemstuk te verdelen.

Zorg bij het afsnijden dat je zeker 6 cm stengel overhoudt. Zo kunnen ze water uit het steekschuim halen. Het is ook belangrijk om de uiteinden schuin af te snijden. Dit is de makkelijkste hoek om juist te snijden. Met een glad oppervlak is de stengel namelijk beter beschermd tegen ongewenste bacteriën en schimmels.

Chrysanten zijn grotere bloemen die redelijk wat plaats innemen. Begin met deze in de schaal te plaatsen zodat je kan inschatten hoeveel ruimte je over zal hebben. Vervolgens decoreer je verder met de rozen en gerbera’s tot je het gewenste resultaat bekomt.

rouw

Indien je graag extra opvulling in de overige ruimte hebt, kan je altijd papaver gebruiken. Dit is een veelvoorkomende plantensoort die in het najaar gebruikt wordt.

Stap 4: werk af met extra plantjes

Wil je nog een extra touch aan je bloemstuk geven? Steek er dan nog wat afwerking tussen! Dit kan bijvoorbeeld met rendiermos

Liefst ook een bloemstuk in de herfstsfeer? Gebruik dan kleine dennenappels of stukjes hout.

“rouwen2”

Bloemstuk langer vers houden?

Wanneer je bloemstuk klaar is, wil je natuurlijk dat het zo lang mogelijk mooi blijft. Dat kan met deze tips:

  • Hou het steekschuim goed in de gaten zodat het voldoende nat is. Is dit niet het geval? Giet er dan voorzichtig wat water bij.
  • Spray de planten af en toe met een plantenspuit om ze vochtig te houden.
  • Ververs je uitgebloeide bloemen. Je kan ze vervangen door dezelfde soort of je kan het bloemstuk een heel nieuwe look geven door er een nieuwe soort tussen te steken.

Wil je graag stap voor stap mee kunnen volgen? Bekijk dan zeker de video van Intratuin Lovendegem. Wij zijn alvast benieuwd naar jullie creaties!

Op Inmemoriam.be kan je terecht om een digitaal bloemetje te plaatsen, een berichtje te schrijven of een kaars te branden.

Ik wil een overledene herdenken