Een rouwkaartje gaan kopen. En daarop schrijven: "Gecondoleerd, namens de familie Peeters." Het is beter dat dan niets natuurlijk, maar condoleren kan echt wel veel beter, aldus rouwexperts. Zeker ook in tijden van corona - waarbij afstand houden dé regel is - mag het wat persoonlijker nu een knuffel of warme handdruk niet kunnen bij de laatste begroeting. Hoe kan het dan wel?
Grote literatuur moet het niet worden, maar omschrijf in de brief bijvoorbeeld hoe jij je de overledene zal herinneren. Of wat jullie samen beleefd hebben. Kende je hem of haar niet persoonlijk, zoek dan een gedicht en wend je zo rechtstreeks tot de familie.
Praten met een mondmasker op is niet makkelijk, zeker niet bij een groot verlies. Maar een telefoontje plegen, kan wel. Of beter nog nu we het dagelijks doen: gewoon even facetimen/videobellen zodat je mekaar ziet, en samen herinneringen kan ophalen of gewoon luisteren. Het voordeel is dat je dat ook met meerdere mensen tegelijk kan doen, wat het gesprek soms makkelijker maakt. Het moet ook niet meteen, maar is zeker ook zinvol na enkele weken.
Omdat veel meer diensten nu plaatsvinden in aula's van funeraria, moet het aantal genodigden vaak beperkter blijven. Omwille van het coronavirus zal de afscheidsplechtigheid en de begrafenis/crematie in beperkte familiekring worden gehouden, lees je vaak op overlijdensbrieven. Maar niets belet je om samen met bijvoorbeeld je buren of collega's of dorpsgenoten buiten in openlucht een erehaag te vormen, als de lijkwagen passeert of de kist/urne wordt binnengedragen. Hou je natuurlijk wel aan de regels van social distancing en doe het coronaproof. Erehagen vormen bestaat al langer, maar is veel meer verspreid geraakt in deze coronatijden.
Een hand geven mag niet, tijdens de laatste begroeting in het funerarium. Zo kan het dan wel: een lichte respectvolle buiging maken, of je hand op het hart leggen.
Een bos bloemen, de lievelingschocolade van de overledene, een zelfgemaakte cake. Laat het bezorgen, of breng het zelf tot aan de voordeur. Of leg een bloemetje op het graf.
Online platformen als inmemoriam.be zijn gemaakt om je steun te betuigen. Je kan er bijvoorbeeld een symbolisch bloemetje plaatsen, een kaars branden en een persoonlijk bericht neertypen.
Lees dit artikel en nog veel meer in onze Allerheiligen bijlage bij Het Belang van Limburg, Gazet van Antwerpen en Het Nieuwsblad vanaf 29 oktober.
Wil je zelf online van je laten horen en je steun betuigen? Ga dan op zoek naar de overledene in onze rouwberichten en steek de familie een hart onder de riem.