Er zijn tal van redenen om een deel van je erfenis aan een goed doel te schenken. Je wil een verschil maken in de wereld of een goed doel steunen dat je een warm hart toedraagt. Door een deel van je erfenis te schenken laat je ook na je dood een impact na. Wij beantwoorden in dit artikel de belangrijkste vragen!
Nee, dit kan niet altijd. We maken hier een onderscheid tussen het voorbehouden en beschikbaar erfdeel. Heb je een wettelijk gehuwde partner en/of kinderen? Dan hebben zij recht op een voorbehouden erfdeel in de nalatenschap. Is er geen erfgenaam? Dan ben je vrij om je volledige erfenis of een deel ervan te schenken aan een goed doel.
Goed nieuws! Schenken aan een goed doel wordt vanaf juli 2021 belastingvrij. Dat is een goede zaak voor alle goede doelen. Daardoor moet jij geen erf- of schenkbelasting betalen als je een deel van jouw erfenis schenkt aan een goed doel.
In principe kan je alles wat eigendom is van jou, schenken aan een goed doel. In je testament maak je duidelijk wat je achterlaat voor het goed doel. Denk aan:
Aan de hand van een testament kan je jouw voorkeur vastleggen. Deze kan je zelf schrijven of laten opmaken door een notaris. Er zijn verschillende manieren om een goed doel in je testament te verwerken: duolegaat, algemeen legaat, bijzonder legaat of legaat onder algemene titel. Elk van deze opties heeft zijn voor- en nadelen. Om hier een beslissing te maken kan je jezelf best laten adviseren door je notaris. Hij of zij kan je helpen om de beste te keuze te maken.