Een overlijden verwerken van een dierbare is een van de zwaarste ervaringen die een kind of jongere kan meemaken. Rouw kan verwarrend zijn, vooral voor kinderen die de betekenis van de dood nog niet volledig begrijpen. Hoe kun je hen het beste ondersteunen in dit proces? Wij geven je concrete tips.
Kinderen begrijpen de dood op hun eigen manier, afhankelijk van hun leeftijd. Het is belangrijk om altijd eerlijk te zijn, maar wel in eenvoudige en duidelijke taal.
Kinderen en jongeren tonen rouw op verschillende manieren:
Het is belangrijk om je kind te ondersteunen door actief te luisteren en te praten over hun gevoelens. Forceer hen niet om te praten, maar geef hen de ruimte om emoties te uiten op hun eigen tempo.
Het is belangrijk om je kind of jongere de ruimte te geven om over hun gevoelens te praten, maar dwing ze niet. Sommige kinderen willen eerst nadenken of hun gevoelens op een andere manier verwerken.
Bij rouwen komen vaak verschillende emoties naar boven, zoals boosheid of verwarring. Kinderen kunnen zich boos voelen omdat iemand die ze liefhebben weg is, of omdat er iets onbeantwoord blijft. Boosheid mag er zijn – het is belangrijk dat kinderen leren om ook deze emoties te uiten. Wees geduldig en leg uit dat het oké is om boos te zijn, zolang dit op een gezonde manier gebeurt.
Verwardheid komt vaak voor bij jongere kinderen, die snel van emotie kunnen wisselen. Het ene moment huilen ze, het andere moment willen ze weer spelen. Dit is volkomen normaal. Geef geruststelling door hen te laten weten dat het oké is om verschillende emoties te voelen.
Of je kind naar de begrafenis kan gaan, hangt af van hun leeftijd en emotionele ontwikkeling. Kleine kinderen vinden het vaak verwarrend en beangstigend, terwijl oudere kinderen en tieners het juist belangrijk kunnen vinden om deel te nemen. Het is essentieel om het gesprek aan te gaan en hen te vragen hoe zij zich voelen bij het idee.
Er zijn veel rouwboekjes voor kinderen die hen helpen bij het verwerken van verlies. Ze bieden praktische handvatten en maken het makkelijker om over verdriet te praten. Enkele suggesties zijn:
Meer boekentips om samen troost te vinden.
Als je merkt dat het rouwen je kind te veel belast, kan het helpen om een psycholoog of rouw & verlies coach in te schakelen. Soms is het lastig voor een kind om hun emoties zelf te verwerken, en een professional kan hen de tools geven om met verdriet om te gaan.
Het belangrijkste is dat je er voor je kind blijft, ongeacht hoe lang het rouwproces duurt. De weg van rouw is vaak lang en vol onverwachte momenten. Met geduld, open gesprekken en de juiste ondersteuning kan je kind leren omgaan met het verlies.
Op Inmemoriam.be vind je verdere info en hulpmiddelen om het verlies te verwerken. Daarnaast kan je ook een rouwbericht plaatsen, een kaarsje branden of een bloem plaatsen. Dit kan helpen bij het bewaren van herinneringen en het bieden van steun aan je kind.
Wil jij je steun betuigen of een overledene herdenken?