Info en Nieuws

Steeds meer begrafenisplechtigheden te volgen via livestream

Vanuit je eigen zetel live een begrafenis volgen. Het kan én gebeurt steeds vaker. Meer en meer uitvaartondernemers bieden die mogelijkheid aan vanuit hun aula.En er zijn ook meer en meer bedrijfjes die zich in sneltempo gespecialiseerd hebben in het livestreamen van uitvaartdiensten in kerken.

“En er zit zeker toekomst in,” zo luidt het eensgezind. Livestreamen gebeurde vroeger ook al wel eens uitzonderlijk, maar corona heeft alles versneld omdat er oplossingen moesten gezocht worden voor het zeer beperkte aantal mensen dat nog maar een dienst mocht bijwonen. Op die manier konden dan toch bijvoorbeeld alle kleinkinderen de uitvaart van oma of opa live meevolgen.

Voor alle duidelijkheid: het is niet zo dat de ‘uitzending’ door Jan en alleman kan worden bekeken. Meestal wordt er gewerkt met bijvoorbeeld een wachtwoord dat de familie kan doorgeven aan mensen van wie ze het goed vinden dat ze alles volgen via een You Tube- kanaal of internet.
De opnames gebeuren soms met één vaste camera, die focust op één vaste plaats. Maar het kan ook veel uitgebreider, met bijvoorbeeld een team van rondlopende cameramensen en een regisseur.

Het kostenplaatje varieert: van gratis en inbegrepen, over 100 euro tot 800 euro of meer. De familie kan - indien gewenst - ook een USBstick of downloadlink krijgen met de opnames, om het nadien ook zelf nog eens terug te zien. Belangrijk om weten is zeker dat van een beveiligde livestream uitzending niets achter blijft op internet.

livestream begrafenis

Wuiven

Uitvaartondernemers zijn alvast positief. Zegt Patrick Parmentier van Funerarium Parmentier in Roeselare: “Het afscheid kan via livestreaming vanaf het even waar gevolgd worden via computer, of smartphone.” “Dat is niet alleen handig in tijden van corona maar ook voor mensen die er niet kunnen zijn omdat ze in het buitenland verblijven, ziek zijn of voor senioren die in een woonzorgcentrum verblijven.”

Ook Pues Begrafenissen biedt livestream aan. “In onze aula in Herent werken we met drie vaste camera’s, in Heverlee hebben we één camera. We werken met vaste camera’s die vanuit een technische ruimte bediend worden. Zo zit er iemand klaar om op bepaalde momenten in en uit te zoomen. Vaste camera’s werken minder storend dan met een cameraman die in de aula rond loopt”, zegt uitvaartondernemer Tom Pues. “De familie beslist zelf of ze voor livestreaming kiest. Livestreaming geeft de familie ook de mogelijkheid tot interactie. Soms zie je mensen na de plechtigheid naar de camera wandelen en wuiven of kort nog iets zeggen tegen de familie die meekijkt. We nemen het afscheid ook op en kunnen de beelden achteraf aan de familie bezorgen als ze dit wenst.”

Videoboodschap

Diensten worden alsmaar persoonlijker en Pues verwerkt dan ook regelmatig individuele videoboodschappen in de afscheidsdienst. “Familieleden in het buitenland die er niet bij kunnen zijn, kunnen een videoboodschap opnemen die we tijdens de plechtigheid tonen. Dat kan gaan om een gesproken boodschap, maar soms doen ze een dansje of lezen ze een gedicht voor op een plek die iets betekent voor de overledene. De mogelijkheden zijn eindeloos (tot TikTokfilmpjes toe), en de reacties enorm positief.”

Uitvaartondernemers stellen vast ook dat niet iedereen livestream wil. “Niet iedereen vraagt het omdat sommigen achteraf – als de situatie weer normaal is - toch nog een grote afscheidsdienst willen houden mét veel aanwezigen, een grote koffietafel en alles erop en eraan. Mensen die het toch willen, ervaren het zeker als een meerwaarde dat vrienden de uitvaart kunnen meebeleven met de familie.”

livestream begrafenis

Beelden als herinnering

“Ik krijg ook veel positieve reacties,” zegt een cameraman die zich – door gebrek aan andere
opdrachten – snel omschoolde tot dit werk: “Ik merk dat nu families deze mogelijkheid leren
kennen, ze het ook fijn vinden om achteraf nog beelden te hebben van de begrafenis, als herinnering. Ik denk dat de vraag naar een livestream van een begrafenis dus na corona nog zal blijven. Al mogen we niet vergeten dat zo’n livestream voor extra druk zorgt bij mensen die het moeten doen. Er mag niets verkeerd gaan, de techniek moet perfect werken. De registratie moet in één keer goed gaan en omdat dit gaat over verdriet, gemis, gedenken en afscheid nemen, zijn snelheid en zorgvuldigheid belangrijk. Maar dat we met technologie iets kunnen doen om het leed van nabestaanden te verzachten, is zeker een warme gedachte.”

Online condoleren

Betuig je steun online door een bericht of een bloem te plaatsen. Ga op zoek naar de overledene in onze rouwberichten en steek de familie een hart onder de riem.

Rouwberichten