Nieuws

Al bijna 15.000 doden door corona in België

Eind september werd de miljoenste coronadode geteld, wereldwijd gezien. En België overschreed toen ook de kaap van de 10.000 doden. En dat cijfer blijft maar stijgen. Amper 2 maanden later zijn het er bijna 15.000.

"Elk van deze overlijdens betekent een verlies en diep verdriet voor an deren, voor vrienden en voor familie", zei viroloog Steven Van Gucht daarover op de persconferentie van het Nationaal Crisiscentrum in die periode. "Dit verdriet kan niet in cijfers gevat worden." Opvallende vaststelling: meer dan 9 op 10 van de corona-overledenen zijn ouder dan 65, de helft zelfs ouder dan 85 jaar (en daardoor ook vaker bewoners van een woonzorg centrum). "Maar ook hier geldt: het was altijd iemands ouder, groot ouder, vriend, kennis, buur, tante..." Voor alle duidelijkheid: niet alleen leef tijd speelt een rol. Ook patiënten met een onderliggende aandoening lopen meer risico. Dus mensen met diabetes, hart- en vaatziekten, overgewicht, enz. En er was ook de vaststelling dat het virus vaker fataal afliep voor oude te mannen.

"Elk van deze overlijdens betekent een verlies en diep verdriet voor anderen, voor vrienden en voor familie."

En toch blijven ook jongeren en volwassenen die op het eerste gezicht perfect gezond leken, niet altijd gespaard. Ongeveer 1 op 10 van de Belgische doden was jonger dan 65, maar een handvol jonger dan 25 zelfs. Als jonge mensen (onder de 30) besmet raken is de kans ook klein dat ze in het ziekenhuis moeten worden opgenomen. Wat wel vaststaat, aldus de deskundigen en pandemie-experts, is dat de eerste lockdown heel veel levens heeft gered. "In Europa zou dat - al dus een internationale studie - gaan om drie miljoen doden. In België over 50.000 extra overlijdens, als er geen lockdown en andere maatregelen waren genomen."

Heb je zelf iemand verloren aan corona of ken je iemand in jouw kennissenkring die een dierbare heeft moeten afgeven? Herdenk hem of haar via onze rouwberichten of condoleer de familie.

Herdenk & condoleer online