Nieuws

De klok rond rouwen

© Raymond Lemmens© Raymond Lemmens

Rond middernacht een flesje wijn opentrekken om naast je overleden dierbare een toost uit te brengen: in Maasmechelen kan het voortaan. “In een studio met slaapbank is het mogelijk de laatste momenten die nog resten bij je dierbare te zijn.”


Wie wil, kan in de rouwkamer blijven overnachten. De kamer is de klok rond toegankelijk via een handpalmscanner.
© Raymond Lemmens

Met een glas champagne, en voor één keer in een feestelijke stemming, werd de 24/7 rouwkamer van Papillon Uitvaartzorg in Maasmechelen gisteren geopend. “We noemen het de huiskamer. Dat klinkt beter”, vertelt zaakvoerder Maarten Stulens (40). “Zeker in onze sector is het belangrijk om te blijven innoveren.” Stulens haalde de mosterd in Nederland. “Bij onze noorderburen bestaat dit al een paar jaar. Het geeft de kans om heel persoonlijk, tot op de dag van de uitvaart, in het bijzijn van het lichaam te rouwen.”

In de kamer ligt de overledene opgebaard op een koelinstallatie. “Het lichaam kan er in principe blijven liggen tot aan de begrafenis of crematie. We moeten het niet meer verplaatsen. Enkel als de persoon veel medicatie kreeg toegediend, kan het lijk niet zo lang blijven liggen want dan ontbindt het sneller. De installatie koelt tot 24 graden onder nul: het is natuurlijk belangrijk dat het lichaam zo koud mogelijk blijft.”

Maar de huiskamer kan ook slaapkamer worden. Wie wil, kan blijven slapen en er zelfs een hapje eten. Er is namelijk ook een keukentje. “Maar je kan ook eten meebrengen natuurlijk, of het bij ons bestellen.”


© Raymond Lemmens

Handpalmscanner

Zeker bij een plots overlijden kan het heel belangrijk zijn om de realiteit op deze manier te laten doordringen Manu KEIRSE

De kamer is – aan 100 euro per dag – 24/7 toegankelijk voor de naaste vrienden en familie van de overledene. Met een handpalmscanner kunnen ze de huiskamer openen wanneer ze willen, zonder dat daar iemand van de begrafenisonderneming bij is. Dat is volgens Roger Lathouwers, voormalig voorzitter van de vereniging van Limburgse begrafenisondernemers, uniek in onze provincie.“Twee nabestaanden krijgen toegang na het scannen van hun handpalm. Er is ook camerabewaking voorzien, maar het grote voordeel van de scanner is dat de mensen wanneer ze maar willen naar binnen kunnen, zonder mij te moeten contacteren voor een afspraak. Zo kom je als begrafenisondernemer niet voor vervelende situaties te staan als je geen tijd hebt terwijl nabestaanden hun dierbare willen begroeten.”

“De huiskamer kan het rouwproces vergemakkelijken”, gaat Stulens verder. “Bovendien is er hier in Maasmechelen een grote Italiaanse gemeenschap die van nature heel fel rouwt. Ook voor mensen die hun kind verloren hebben, kan dit een belangrijk verwerkingsmoment zijn. Dan kan je de laatste momenten toch nog samen doorbrengen.”

Thuis

Manu Keirse, professor en rouwexpert van KULeuven, ziet de 24-uurskamer als een moderne vorm van uitvaartverzorging. “Je ziet zo’n kamer steeds meer bij begrafenisondernemers die een nieuwbouw plaatsen. Vroeger lieten veel mensen hun overledene thuis opbaren. Dat kan en mag nu nog – je mag zelfs een lichaam van het ziekenhuis nog naar huis laten overbrengen. Maar dat willen veel mensen nu ook weer niet, omdat ze daar dan later toch te vaak aan terug moeten denken. Nochtans kan lang bij de overledene blijven, helpen bij het rouwproces. Het is niet omdat iemand dood is, dat je geen afscheid meer kan nemen. Zeker bij een plots overlijden kan het heel belangrijk zijn om de realiteit op deze manier te laten doordringen, om zo het rouwproces te kunnen starten.”

Bron: Het belang van Limburg