Is een ‘koesterviering’ de nieuwe ‘begrafenis’?
Trouwen en rouwen. Die ene letter maakt bij deze woorden een wereld van verschil. Karolien Janssens specialiseert zich echter in beiden. Ze plant zowel romantische huwelijken als op maat ontworpen koestervieringen. “Op het afscheid van mijn bomma genoten we van citroenthee en haar favoriete snoepjes.”
Het verhaal van Karo Koestert begint in 2020. De wereld gaat tijdelijk op slot en hiermee ook Trouwburo Karo. De daaropvolgende maanden worden gedomineerd door hartverscheurende verhalen van families die geen afscheid meer kunnen nemen. “Iemand verliezen zonder een waardig afscheid tekent ons als mens”, vertelt Karolien Janssens, de vrouw achter Trouwburo Karo en Karo Koestert. “Ik vroeg me af of ik die mensen op één of andere manier kon helpen. Zo kwam ik op het idee van koestervieringen. Deze herdenkingsmomenten kan je aan de begrafenis linken, maar evengoed maanden later organiseren. Zo kan het ook de nabestaanden van covid-slachtoffers helpen die donkere pagina om te slaan.”
(Lees verder onder de foto)
“Alles begint met een open gesprek met de nabestaanden. Ik ga bij hen op bezoek om te praten over de overledene en om naar oude foto’s kijken. Ik ben vooral geïnteresseerd in de eerste verhalen die ze me vertellen - die verhalen liggen hen meestal het nauwst aan het hart. Met alle informatie die ik verzamel, creëer ik een viering op maat. Ik werk dus niet volgens een vast stramien. Soms wil de familie zelf iets zeggen of schrijven en soms ook niet. Dat is allemaal oké. Ook de locatie staat niet vast. Dat kan in een aula of bij je thuis, maar ook tijdens een boswandeling met z’n allen. Het belangrijkste is dat de nabestaanden samen herinneringen kunnen ophalen aan de overledene.”
“Ik heb vorige maand mijn grootmoeder moeten afgeven. Ik was bij haar toen ze stierf en heb de ceremonie en koffietafel zelf geregeld. We namen afscheid op haar lievelingsnummer - una paloma blanca - en elke letter die ik voor de viering schreef kwam uit het hart. Daarna organiseerden we een gezellige afternoon tea voor iedereen die haar gekend heeft. Bomma hield enorm van citroenthee en we hadden ook al haar favoriete snoepjes voorzien. Ik had zelfs een bomma-hoekje ingericht met oude zetels en tapijten. Een fotografe heeft heel het afscheid in beeld gebracht. Dat raad ik echt iedereen aan.”
“Dat gebeurt zeker. Soms komt die vraag van de patiënt zelf, maar vaak ook van de familie. Niet iedereen heeft zijn of haar lot al voldoende aanvaard om zelf uitvaartplannen te maken. Voor mij is het sowieso positief om die mensen te kunnen ontmoeten. Zo kan ik hun koesterviering nog persoonlijker maken. Als ze dat willen kunnen we die viering zelfs organiseren vóór ze overlijden. Alles is mogelijk. Soms werk ik ook met mensen die niet terminaal zijn, maar zich gewoon willen voorbereiden voor later. Dan brainstormen we samen over wat ze wel of niet willen bij hun afscheid. Op basis hiervan maak ik een dossier op dat ze kunnen nalaten aan hun geliefden.”
“Dat denk ik wel. Het staat je toe om voorbereidingen te treffen. Zo kan je er met mij over brainstormen, maar kan je ook een levensverzekering afsluiten. Daarnaast kan je bijvoorbeeld vinger- en handafdrukken maken waarmee je nabestaanden later juwelen of andere objecten kunnen laten maken. Eén van mijn klanten heeft een vaas met de handafdruk van haar overleden moeder in huis. Zo kan ze haar een hand geven als ze het moeilijk heeft.”
Karolien plant samen met jou een persoonlijk afscheid op maat van jouw geliefde.