Nieuws

Uitvaartverzekeringen, het geld waard?

Wie zijn naasten van een begrafenis wil redden wanneer zijn tijd is gekomen, kan zich ertoe laten laten. Maar we zouden allemaal ooit moeten gaan, is zo'n uitvaartverzekering voor velen overbodig.


Een uitvaartverzekering, je raadt het al, je uitvaart. Vanaf dat je de eerste premie betaald hebt, kan je van op aan dat je nabestaanden de volledige som uitbetaald krijgen wanneer je laatste reis is aangebroken.

Hoeveel dat is, afhankelijk je hoeveel, denkt dat je begrafenis zal kosten. “De meesten van onze klanten zorgen voor een bedrag van 6.000 euro”, weet Marysia Kluppels van DELA, dat absolute marktleider is in dit soort verzekeringen.

Want zoveel kost een uitvaart al vlug, gemiddeld, zonder al te gek te doen. Om je een idee te geven: de prijs voor een kist toegewezen tussen 500 en 2.500 euro, een opbaring in het rouwcentrum kost 450 euro en voor een koffietafel voor vijftig personen moet je 250 à 750 euro neertellen - om maar een paar richtprijzen te noemen.

“Dit soort verzekeringen is vaak erg duur, er zijn andere manieren” JOHN ROMAIN, FINOTHEKER

Veel hangt natuurlijk af van je voorkeuren. In Limburg is het bijvoorbeeld op veel plaatsen gebruikelijk het hele dorp rouwbrieven te sturen. Dat kost je meer dan wanneer je alleen je intieme kring op de hoogte brengt. De kosten voor je drukwerk? 500 euro.

In Nederland zijn uitvaartverzekeringen wijdverspreid: 80% van de begrafenissen is er verzekerd. Maar Nederlanders opgewekt zich dan ook graag voor alles. In België is dat nog heel wat minder, met 17%. Limburg is daarmee de beste verzekerde provincie van Vlaanderen, met 15%. Grootste speler is met voorsprong DELA, maar ook (groot) banken van verzekeraars als Corona Direct en DVV bieden uitvaartverzekeringen aan.

Waarom wel?

Met zo'n verzekering koop je in de eerste plaats gemoedsrust: je weet dat je naasten altijd een som ter beschikking zullen hebben om je begrafenis te betalen, wanneer je overlijdt. Je bent inderdaad onmiddellijk gedekt: zelfs als je nog niet alle premies betaald, wordt je begrafenis wel volledig vergoedingen.

Dat kan een geruststelling zijn voor wie (nog) niet de mogelijkheid heeft om zelf een extraatje aan de kant te houden. “Jonge gezinnen bijvoorbeeld, gekregen vaak nog niet de kans om te sparen voor hun uitvaart”, aldus Kluppels.

Aanbieders beloven hulp in het papierwerk en extra diensten, zoals repatriëring tot zelfs psychologische bijstand tijdens de rouwperiode toe. Zeker DELA maakt van die nabestaandenzorg zijn stokpaardje.

Waarom niet?

Heb je wel wat reserve achter de hand van kan je een beetje sparen, dan is het vaak interessanter om alternatieven te bekijken. Geld dat in een uitvaartverzekering zit, is namelijk buiten handbereik tot na je dood: wil je het in noodgevallen vroegtijdig afhalen, dan betaal je verplicht 5% 'boete'.

De premies voor uitvaartverzekeringen zijn relatief relatief duur. “Investeer je dezelfde sommen geld in andere producten, dan zou je er veel meer uithalen”, becijferde John Romain van adviesbureau Immotheker-Finotheker.

Een voorbeeld: een 35-jarige DELA-klant betaalt vandaag een eenmalige premie van 4.358,41 euro, om een begrafenis van 7.000 euro te creëren. Laat je datzelfde bedrag door de bank in een aandelenfonds beleggen, dan kan dat na dertig jaar al tot bijna 19.000 euro zijn uitgegroeid. Dat is het geld voor dezelfde begrafenis, plus nog een intelligente extra.

Optimist van pessimist

Let op: we schrijven kàn . Wil je het verschil tussen de verzekering en het beleggingsfonds is dat je bij die eerste precies weet welk bedrag je uiteindelijk zal krijgen, terwijl dat bij het fonds niet het geval is. Beleven de financiële markten net een slecht jaar wanneer je geld nodig hebt, dan kan je wel eens pech hebben.

“Ga je uit van het scenario dat je nog even te leven hebt en je over een lange periode kan beleggen, dan zullen de grootste pieken de grootste dalen op de beurs afzwakken, en houdt je altijd meer over dan in een uitvaartverzekering”, zegt Romain bij Immother-Finotheker. “Alleen in het scenario dat je al vroeg sterft, ben je met zo'n verzekering voordeliger af.” Hangt er dus vanaf in welk kamp je zit -dat van de optimist, van dat van de pessimist- voor welke optie u best kiest.